You are here: Home > w ogrodzie, Zioła > Ogórecznik

Ogórecznik

Ogórecznik należy do roślin mało u nas znanych. Jest to roślina jednoroczna, pochodząca z południowej Hiszpanii, w swoim czasie rozpowszechniona w uprawie w całej Europie. Stąd na naszym terenie występuje czasem w formie zdziczałej. Wyrasta do 1 m, jest mięsisty, soczysty, owłosiony szczeciniastymi włoskami. Pędy ma wzniesione, rozgałęzione, grube. Liście dolne są owalne, ogonkowe, górne siedzące. Kwiaty tworzą się na szczytach pędów w baldachogronach. Są stosunkowo duże, niebieskie pięciopłatkowe, z fioletowymi pręcikami. Korzeń posiada ogórecznik gruby, polowy. Cała roślina odznacza się intensywnym zapachem świeżych ogórków. Jest to roślina przyprawowa, lecznicza, a także ceniona przez pszczelarzy, ponieważ należy do wybitnie miododajnych. Dla celów przyprawowych zbiera się głównie liście, lub świeże ziele, natomiast w lecznictwie używane jest głównie ziele suszone. Suszy się je w temperaturze podwyższonej do 40°C.

Ogórecznik zawiera: śluzy, saponiny, garbniki, żywice, krzemionki i sole mineralne (związki potasu i magnezu), kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy), witaminę C oraz karoten. W kwiatach znajduje się nieco olejku eterycznego.

Znany był już w starożytności i średniowieczu. Dodawano go do wina, aby wzmóc wigor żołnierzy przed bitwą, ponieważ uważano, że podnosi ducha i rozpędza smutek.

Do czego jest wykorzystywany?

Obecnie, w niektórych krajach rozpowszechniony jest jako roślina przyprawowa. Dodaje się go do sałatek, chłodnika, barszczu ukraińskiego. Czasem stosuje się go do aromatyzowania nalewek, win i napojów chłodzących. Kwiaty je się utarte z cukrem, lub dodaje przy produkcji likierów. Służy takie do aromatyzowania octu i jako dodatek do majonezów i sosów.

Niekiedy świeże liście przyrządza się podobnie jak szpinak, na jarzynę. Świeżymi liśćmi można także doprawiać masło, otrzymując masło tzw. ?ogórecznikowe”. Suszone ziele natomiast dodaje się jako przyprawę do potraw z kabaczka lub do zapiekanek. We Francji suszone liście ogórecznika stanowią również namiastkę herbaty. W medycynie ludowej ogórecznik był znany jako lek na nerwicę i stosowany przy wyczerpaniu nerwowym. Tak świeżych jak suszonych liści używano kiedyś przy podagrze, gośćcu i chorobach skórnych. Obecnie stosowany jest jako środek przeciwzapalny, lek wykrztuśny, powlekający a nawet lekko przeczyszczający. Korzysta z niego również homeopatia. Niekiedy bywa też traktowany jako roślina ozdobna.

Trafiłeś tutaj szukając:

  • ogrecznik
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.